Hårborttagning – så gör du

Kroppshår kan vara något av människans värsta fiende, i alla fall kvinnans. Men numera har även en del män börjat tvivla på sitt brösthår, axelhår och rygghår m.m. vilket gör att alltfler män också beger sig iväg till skönhetssalongen för att göra sig silkeslena och ansa sig. Det finns i dagsläget en rad metoder för att avlägsna kroppsbehåring, permanent eller tillfälligt.

IPL laser

Det krävs 6-8 behandlingar för att få bort hår permanent och inte ens då är det 100 % säkert. Dock är det enklare om du har mörkt hår då lasern blir mer effektiv. IPL är dock mycket dyrt om du ska göra ett stort område och det är i regel mycket smärtsamt. Men görs det av rätt behandlare så lär du bli mer än nöjd med resultatet. Det finns numera också IPL-epilatorer för hemmabruk, men ofta är de svagare och kan i värsta fall orsaka skada om du inte är vaksam.

Vaxning

Vaxa dig på salong eller hemma. Med vaxning rycks de generande hårstråna från roten och lämnar efter sig en len och babyrosa hud. Var dock noga med att värma upp vaxet enligt instruktionerna och ryck bort remsan i hårväxtens motsatta riktning. Var beredd på att det gör ont de första gångerna – efter det blir du härdad.

Hårborttagningskräm

Om du är den bekväma typen eller inte står ut med tanken på att pinas, så kan du använda hårborttagningskräm. Det är en skonsammare variant av rakning som oftast inte efterlämnar röda prickar på huden – något som en rakhyvel kan göra. Applicera på önskat område och låt verka. Ta sedan en spatel och se håren flyta med. Klart! Passar speciellt bra till den känsliga bikinilinjen och befriar dig från stubb under en längre tid.

Tänk på efterbehandlingen

När din hud har fått utstå laserpulser, vax eller rakkräm, är den irriterad. Därför ska du aldrig underskatta vikten av en skonsam efterbehandling som återställer. Tänk också på att skrubba huden emellanåt så att du slipper inåtväxande hår när hårsäckarna börjar producera nya strån igen.